Blogok

Európai irányelvek elsősegély nyújtásra

2005 végén publikálta az ILCOR a Guidelines (Irányelvek) 2005 című dokumentáció frissítését, melyben szisztematikusan felülvizsgálták az újraélesztésre vonatkozó tudományos irodalmakat. Ezzel egy időben az amerikai Vöröskereszt és az American Heart Assotiation hasonló tanulmányt adott ki. Ez a dokumentum hatással van az európai újraélesztési irányelvekre is, ezért most az Európai Újraélesztési Tanács is kiadta az Irányelvek frissített változatát.

A következő változásokat kell figyelembe venni az Emergency First Response oktatásánál a jövőben:

Vérzés: Többé nem ajánlott a vérző seb felemelése. A vérzés kontrollálásához elegendő a közvetlen nyomás avagy a nyomókötés alkalmazása a sérült felületen, melynek hatékonysága teljesen bizonyított. Nincs elég bizonyíték azonban arra, hogy a nem közvetlen nyomás (például a nyomáspontok alkalmazása) és a sérült testrész felemelése hatékonyan csökkentené a vérveszteséget. Az EFR anyagainak európai változata még a korábbi módszert ajánlja, míg az amerikai és az ázsiai változatban már az új irányelvek találhatóak.

Égési sérülés: Hűtsük le az égett felületet amilyen gyorsan csak lehet csapvízzel 15-20 percig, amíg a fájdalom enyhülése érezhető nem lesz vagy a mentőszolgálat meg nem érkezik. Habár nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy meddig kell hűteni az égési sérülést optimálisan, az EFR anyagok korábban minimum 10 percet írtak elő. Az útmutatás javasol egy használható módszert az égett terület megállapítására is. (ezt fontos tudni, amikor a mentőszolgálatot értesítjük) A páciens tenyérmérete az ujjakkal együtt jó közelítéssel 1%-a a teljes testfelületnek. Ezt a viszonyítást alkalmazva könnyen megállapíthatjuk a sérült felület arányát.

Szív-tüdő újraélesztés (CPR) csak mellkasi kompresszióval

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) nemrég bejelentést tett a szív-tüdő újraélesztés (CPR) csak mellkasi kompressziót alkalmazó módszerét illetően. Azt állítják, hogy ha a mentést végző személy nem végzett ilyen jellegű tanfolyamot vagy nem érzi magát biztosnak a szájon át lélegeztetésben, elegendő csupán a kompressziót alkalmazni. Némely újraéleszt tanács nem tett változtatást vagy bejelentést azt állítva, hogy nincs elegendő indok ezzel az információval kiegészíteni a laikusok számára szervezett tanfolyamok anyagát. Az elsősegélynyújtás filozófiája szerint szükséghelyzetben a segítségnyújtásra tett bármilyen kísérlet jobb, mint a semmilyen. Ha egy laikus bármely okból kényelmetlennek érzi a szájból szájba történ lélegeztetést, ám hajlandó a mellkasi kompresszióra, a bajba jutott még jól járhat. Ebből az okból kifolyólag a meglévő elsősegély-nyújtási anyagok már tartalmaznak információt a csak mellkasi kompresszióval végzett kardiopulmonáris újraélesztésről. Az elsősegélynyújtás követelményeinek teljesítéséhez továbbra is meg kell tanulni, hogyan kell mesterséges lélegeztetést és mellkasi kompressziót alkalmazni. Ezen túlmenően megvitatjuk a kardiopulmonáris újraélesztés csak mellkasi kompressziót alkalmazó módszerét, és hogy valaki miért választja azt. Tény az, hogy a kardiopulmonáris újraélesztés a mesterséges lélegeztetéssel együtt mindig jobb, ugyanakkor ha nincs akadálya vagy a laikus elsősegélynyújtó aggódik a mesterséges lélegeztetés miatt, a kardiopulmonáris újraélesztés csak mellkasi kompresszióval is jobb, mint az újraélesztést az orvosi segítség megérkezéséig halogatni.

Gyermek-elsősegély

Nagyon sok gyermek nem kap CPR-t (szív-tüdő újraélesztést), mert a lehetséges elsősegélynyújtók, akik végeztek is valamely tanfolyamot, félnek attól, hogy sérülést okoznak. Ennek oka, hogy a lehetséges elsősegélynyújtók talán megtanulták a felnőttek részére javasolt ellátást, de nem tudják, hogyan segítsenek egy gyermeknek. Ez a félelem nem megalapozott, és a 2005-ös Irányelvek is tisztán kimondja: sokkal jobb a felnőttek részére előiít elsősegélyben részesíteni egy gyermeket, aki nem reagál és nem lélegzik, mintha semmit nem tennénk.

Habár a CPR sorrendjét nem kell megváltoztatni, a kompresszió mélysége körülbelül a gyermek mellkasának a harmada legyen. Ez egy kis változtatás a technikában, melyet könnyen átadhatunk az EFR Primary care tanfolyama alatt. Ez az információ tulajdonképp megtalálható a Primary and Secondary Care Résztvevői kézikönyvben is a 3-3. oldalon. Azoknak, akik speciálisan a gyermekek részére nyújtott elsősegélyt szeretnék megtanulni, (pl. szülők, gyermek felügyelettel foglalkozók, bébiszitterek, ügyeletes elsősegély-nyújtók) az Emergency First Response Care for Children tanfolyama ajánlott, mely teljesen lefedi ezt a területet.

Ezen a tanfolyamon a következő módosításokra térünk ki:

A kompresszió a mellkas harmadáig tartson; két ujjal végezzük csecsemők (1 év alattiak) és egy vagy két kézzel egy év felettiek esetén (szükség szerint).
• Egyszemélyes segítségnyújtás esetén egy percig kell az újraélesztést folytatni, mieltt mentőt hívnánk.
• 5 befújás szükséges, mielőtt megkezdjük a mellkas kompressziót.
Tartalom átvétel